Thule gör det bra på tuff marknad

Thule växte omsättningen med nästan tio procent under det andra kvartalet, drivet av lanseringen av nya produkter och köpet av Quad Lock. Resultatet hängde dock inte riktigt med utan marginalen sjönk med ett par procentenheter beroende på högre kostnader för produktutveckling under det första halvåret. Både omsättning och resultat påverkades också negativt av den starkare kronan. 

 


Thule gör det bra i en tuff marknad. Vd Mattias Ankarberg återkom flera gånger till en tuff marknad, där konsumenterna håller hårt i slantarna och återförsäljare är försiktiga med att bygga lager. Organiskt växte försäljningen med 1,5 procent under kvartalet och det är förstås i minsta laget för ett bolag som värderas till ett p/e-tal på 25-30. Men det finns förklaringar. Förutom tuff marknad drog förstärkningen av den svenska kronan ned omsättningen med drygt sex procent och den valutamotvinden kommer Thule av allt att döma ha under resten av året. 

 

Geografiskt går det fortsatt tungt i Nordamerika, där den organiska tillväxten var minus 3,3 procent i kvartalet. Mattias Ankarberg påpekade dock att det trots allt var ett fall framåt jämfört med det första kvartalet då den organiska tillväxten var minus 13 procent. Bolaget har vidtagit åtgärder för att få fart på utvecklingen i Nordamerika och bland annat formerat ett försäljningsteam dedikerat till regionen. Omstruktureringen av verksamheten i Nordamerika belastade kvartalsresultatet med 31 mkr. Justerat för denna engångspost var rörelseresultatet i princip i linje med motsvarande kvartal i fjol.

 

Prishöjningar i USA

Thule tillverkar ungefär hälften av de produkter som säljs i USA i landet. Bolaget har genomfört prishöjningar i USA för att kompensera för införda tullar. Prishöjningarna genomfördes per den 1 juni och enligt Mattias Ankarberg har bolagets konkurrenter också höjt priserna. Thule har nyligen lanserat flera cykelhållare speciellt utformade för den amerikanska marknaden. Mottagandet har enligt Mattias Ankarberg varit mycket bra och efterfrågan har periodvis varit högre än bolaget klarat av att leverera. 

 

- Efterfrågan har varit så stark att vår fabrik i Connecticut fått jobba hårt för att snabbt öka produktionskapaciteten, skriver Mattias Ankarberg i kvartalsrapporten.

 

Förvärvet av australiensiska Quad Lock, som tillverkar hållare för mobiltelefoner till cyklar, motorcyklar etc, har så här långt varit lyckat. Av rapporten framgår att Quad Lock ökade försäljningen organiskt med över 15 procent under kvartalet och hjälpte dessutom till att lyfta bruttomarginalen med nära två procentenheter.

 

I Europa växte omsättningen organiskt med 3,5 procent, främst beroende på ökningar inom cykelrelaterade produkter samt takräcken och takboxar. Även de nya produktkategorierna bilbarnstolar och hundtransport bidrog positivt. Inom dessa områden har flera produktlanseringar gjorts de senaste kvartalen och mer kommer under resten av 2025. 


Många produktlanseringar

 Det kan vara värt att notera att Thules inbrytning på marknaden för bilbarnstolar fått draghjälp av att redan ha blivit ”testvinnare” två gånger i tyska ADAC:s stora test. Tempot i produktlanseringar har alltså varit högt hittills under 2025. Det handlar både om nya, uppdaterade modeller av befintliga produkter och helt nya produkter i nya kategorier.


Lanseringarna har dessutom lagts tidigare under året ”än normalt”. Därmed har de lanserade produkterna funnits att köpa under bolagets ”högsäsong”. Men produktutvecklingskostnaderna har också varit högre under det första halvåret i år, än tidigare år vilket sänkt rörelsemarginalen med ett par procentenheter. Jämfört med tidigare år kommer kostnaderna för produktutveckling att bli lägre under andra halvåret, vilket bör bidra positivt till rörelsemarginalen de kommande kvartalen.

 

Thule annonserade också en investering på 450 mkr i sitt lager polska Huta, som ska leda till årliga besparingar på cirka 100 mkr per år från och med 2028 när det helautomatiserade lagret ska vara färdigt.

 

Stark position

Sedan årsskiftet var Thule-aktien ned runt 20 procent till och med igår, men rapporten fick ett väldigt positivt mottagande och i skrivande stund är aktien upp drygt sex procent. Jag tycker den positiva kursreaktionen var överraskande, eftersom både tillväxt och resultat snarast var i underkant av förväntningarna. Någon tro på en snabb vändning upp i marknadshumöret gick heller inte att spåra under rapportpresentationen. Mattias Ankarberg pratade om fortsatt tuff marknad för resten av året, särskilt i Nordamerika. Till det kommer valutamotvinden fram till i början av nästa år.

 

Mattias Ankarberg lyfte vid presentationen att Thule har mycket av sitt öde i egna händer. Bolaget strävar efter att vara marknadsledare i små nischer och vänder sig till entusiaster som har råd med och är beredda att betala för premiumprodukter. Det är klart att det ger en styrka och skapar förutsättningar för fortsatt tillväxt, åtminstone på lite längre sikt. Tillväxtambitionerna är också stora. Thules finansiella mål är att omsätta 20 mdr kr 2030. Räknat på rullande tolv månader ligger man nu strax över tio mdr kr, vilket innebär att tillväxten fram till 2030 behöver ligga runt 15 procent per år. 

 

Jag skruvar ned mina förväntningar något efter rapporten, men jag var å andra sidan något mer positiv än genomsnittet inför rapporten. Tack vare förvärvet av Quad Lock och en organisk tillväxt på ett par procent, räknar jag med att omsättningen ökar drygt tio procent under 2025. Nästa år ges ingen extra tillväxtdraghjälp av Quad Lock. Samtidigt avtar rimligen den negativa påverkan av en starkare svensk krona. Jag tror (och hoppas) att konsumenterna ska kvickna till slut och tror att omsättningen kan växa nio procent nästa år och elva procent året därpå. Det ligger nog ganska nära marknadsgenomsnittet. Jag tror att rörelsemarginalen landar på knappt 16 procent i år för att sedan successivt förbättras till 20 procent 2027. 

 

Någon multipelexpansion går inte att tro på från dagens nivåer. P/e-talet ligger strax under 30 på rullande tolv månader historiskt, men ett p/e-tal på 25 är kanske inte orimligt om tillväxt och marginal närmar sig målnivåerna. Givet detta finns en viss potential i aktien på ett par års sikt. Thule är väldigt fint bolag och har ett varumärke som skapar förutsättningar både för tillväxt och höga marginaler. Thule utgör ungefär fem procent av min portfölj och jag tycker att det är ganska lagom.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Går dina pensionspengar till dina barn om du plötsligt dör?

Maxa eller sejfa - välj rätt utbetalningstid för din pension

Stor potential i Bulten - men det finns frågeteecken