Konjunkturen måste vända för att Alligo ska lyfta
Alligo säljer arbetskläder, verktyg, personligt skydd och förnödenheter och brukar nog betraktas som ett riktigt kvalitetsbolag. Men svag konjunktur och tvärnit för byggbranschen har lett till negativ organisk tillväxt och sjunkande marginaler. På börsen har aktien backat nästan 25 procent det senaste året. Kan det innebära köpläge?
Ska få företag att fungera
Vd för Alligo är Clein Johansson Ullenvik som var vd för Swedol vid förvärvet. Börsvärdet ligger strax under sex miljarder och största ägare är Nordstjernan med drygt 54 procent av kapitalet och 49,6 procent av rösterna. Bolaget har totalt drygt 6.000 aktieägare. Sin mission beskriver bolaget självt som att man ska ”få företag att fungera”.
Det gör Alligo genom att sälja arbetskläder, personligt skydd, verktyg och förnödenheter via butiker, webb och direktförsäljning. Verksamhet bedrivs i Sverige, Norge och Finland, där Sverige är störst och står för runt 55 procent av omsättningen och mer än tre fjärdedelar av resultatet. I Norge och Finland sker butiksförsäljningen under varumärket Tools medan försäljningen sker i Swedol-butiker i Sverige.
I sortimentet finns både egna och externa varumärken, där de externa står för drygt 80 procent av försäljningen. Bland de egna varumärkena finns ”klassiker” som Björnkläder, men också Inno (infästning) och 1832 (arbetskläder) som bägge lanserades under förra året. Varumärket 1832 får ses som en blinkning till det ”historiska arvet”, eftersom det var just det året som Grolls öppnade på Järntorget.
Av försäljningen står butikerna för strax under 50 procent, medan knappt 40 procent går via direktförsäljning, webb och ”på-plats-försäljning” ute hos lite större kunder. Resterande runt 13 procent av försäljningen sker i verksamheter som drivs fristående under egna varumärken. Det handlar både om butiker som tillhandahåller motsvarande eller liknande sortiment som Swedol/Tools, men också om andra typer av verksamheter som i första hand förvärvats de senaste 2-3 åren. För det är så att den renodling som uppnåddes när Alligo bildades inte är riktigt lika renodlad längre. I tillägg till Tools- och Swedol-butiker och butiker som drivs fristående under egna varumärken finns nu företag inriktade på svets, produktmedia och nu senast Svenska Batterilagret AB som är specialiserat på batterier och har ett eget nät av butiker. Svenska Batterilagret AB omsätter cirka 275 Mkr årligen.
Swedol och Tools
Arbetskläder och personligt skydd stod för 38 procent av försäljningen 2024, medan verktyg svarade för 18 procent och förnödenheter för 13 procent. Området Industri & Svets står där Alligo började förvärva för ett par år sedan står redan för 8 procent av omsättningen, medan infästning med egna varumärket Inno som lanserades 2024 står för fem procent. Förvärven utanför kärnverksamheten i Swedol/Tools har alltså redan vuxit sig så pass stora att de tillsammans står för mellan 25 och 30 procent av omsättningen.
Ökad skuldsättning
2024 omsatte Alligo 9,3 mdr kr, vilket var oförändrat jämfört med året innan. Likadant såg det ut 2023 då omsättningen växt drygt en procent, men den organiska tillväxten var negativ med marginal. Så har även 2025 börjat. Försäljningen ökade visserligen med 1,6 procent nu i andra kvartalet, men den organiska tillväxten var -4,3 procent. Jag har svårt att se vad som i närtid ska få fart på tillväxten. En snar och kraftfull vändning i byggkonjunkturen känns inte sannolik och även i industrin ser det ganska tufft ut.
Min prognos
I Norge har EBITA-marginalen sjunkit ihop till 2-3 procent. Det beror enligt Alligo på den svaga norska kronan, och risken är nog stor att den effekten kommer att synas även under resten av 2025. I Finland landade EBITA-marginalen på 4,6 procent i andra kvartalet i år, vilket var den högsta marginalen sedan tredje kvartalet 2022. Även i Finland har konjunkturen varit svag, men uppenbarligen tycker Alligos ledning att det finns fler problem i verksamheten än svag generell efterfrågan. Därför sjösattes ett effektiviseringsprojekt i Finland under det fjärde kvartalet 2024 och det arbetet löper uppenbarligen på och har hittills resulterat i att man stängt tre butiker.
Det kommer kanske inte som någon överraskning när du läst så här långt, men min prognos för Alligo blir ganska försiktig. Tack vare de förvärv som redan gjorts räknar jag med en tillväxt på låga ensiffriga procenttal de kommande kvartalen och att helåret slutar på +2,2 procent. För 2026 gissar jag på en tillväxt på 3 procent och 4 procent året därpå, vilket är en bit under bolagets finansiella mål. Jag tror att marginalen bottnar ur under det här året att man landar på en EBITA-marginal på 6,0 procent i år och att den sedan förbättras successivt till 7,5 procent 2027. Även här ligger min prognos en bra bit under Alligos mål.
I skrivande stund står Alligo i omkring 107 kr, vilket ger ett p/e-tal på en bit över 20 på historisk vinst. Jag har svårt att se någon multipelexpansion från den här nivån även om Alligo periodvis värderats ganska högt. Givet min prognos och att p/e-talet ligger kvar på dagens nivå finns det en potential i aktien på 20-30 procent på drygt ett års sikt. Men det känns kanske väl optimistiskt att tro på en värdering på p/e över 20. Dessutom finns en hel del att oroa sig för. Tuff konjunktur, utmaningar främst i Finland och hög skuldsättning gör att det inte blir något Köp på Alligo.
Jag tror att Alligo i grunden är ett kvalitetsbolag och att man har goda möjligheter att komma tillbaka till organisk tillväxt, men då krävs en konjunkturvändning och inte minst att byggandet tar fart. Jag kommer att fortsätta bevaka bolaget och kan vara beredd att trycka på Köp om utvecklingen blir bättre än jag skissat.
Kommentarer
Skicka en kommentar