Konjunkturen måste vända för att Alligo ska lyfta

Alligo säljer arbetskläder, verktyg, personligt skydd och förnödenheter och brukar nog betraktas som ett riktigt kvalitetsbolag. Men svag konjunktur och tvärnit för byggbranschen har lett till negativ organisk tillväxt och sjunkande marginaler. På börsen har aktien backat nästan 25 procent det senaste året. Kan det innebära köpläge?

Björnkläder är ett av Alligos egna varumärken.

Långt, långt bak i Alligos historia kan man skymta grundandet av Grolls Lärfthandel 1832, med en butik vid Järntorget i Gamla Stan i Stockholm. Men så långt tillbaka ska vi inte gå här, utan vi nöjer oss med att sätta starten till att postorderföretaget Hydraulprodukter AB etableras 1963 i Tyresö utanför Stockholm. Det dröjer till 1995 tills företaget öppnar sin första butik. Fyra år senare byter företaget namn till Swedol Hydraulprodukter och ett par år senare droppar man Hydraulprodukter i namnet, vilket indikerar att man breddat sortimentet. Swedol börsnoteras 2008 och köper 2016 varumärkena Björnkläder och Grolls som bägge har starka positioner inom arbetskläder.
 

Parallellt med detta inleder Bergman & Beving en förvärvsoffensiv med start 2002. På sex år köper man 150 bolag i Sverige, Norge och Finland och bygger på det sättet upp Tools som i stor utsträckning blir en konkurrent till Swedol. Bergman & Beving byter till och med namn till B&B Tools, innan det bolaget delas upp i två börsnoterade bolag med namnen Bergman & Beving och Momentum Group, där Tools-kedjan hamnar. Kort därefter startar försöken att förvärva Swedol för att slå ihop den med Tools. Under 2019 går förhandlingarna i mål och förvärvet genomförs per den 1 april 2020. Inledningsvis har det sammanslagna bolaget två affärsområden. Det ena ägnar sig åt att sälja arbetskläder, skydd, verktyg och förnödenheter och där ingår förstås Tools och Swedol. Det andra affärsområdet är verksamt inom komponenter och tjänster. Året därpå knoppas detta affärsområde av och får ta med sig bolagsnamnet Momentum Group. Kvar blir Tools och Swedol som tar namnet Alligo. Det kan vara bra att redan nu lägga på minnet att marginalen i det som blir Alligo vid uppdelningen är lägre än i det som knoppades av under namnet Momentum Group. Innan vi går vidare kan det kanske också vara värt att notera att bolagsnamnet Alligo blir ogilla baklänges. Av det drar jag dock inte några särskilda slutsatser.

Ska få företag att fungera
Vd för Alligo är Clein Johansson Ullenvik som var vd för Swedol vid förvärvet. Börsvärdet ligger strax under sex miljarder och största ägare är Nordstjernan med drygt 54 procent av kapitalet och 49,6 procent av rösterna. Bolaget har totalt drygt 6.000 aktieägare. Sin mission beskriver bolaget självt som att man ska ”få företag att fungera”. 

Det gör Alligo genom att sälja arbetskläder, personligt skydd, verktyg och förnödenheter via butiker, webb och direktförsäljning. Verksamhet bedrivs i Sverige, Norge och Finland, där Sverige är störst och står för runt 55 procent av omsättningen och mer än tre fjärdedelar av resultatet. I Norge och Finland sker butiksförsäljningen under varumärket Tools medan försäljningen sker i Swedol-butiker i Sverige. 

I sortimentet finns både egna och externa varumärken, där de externa står för drygt 80 procent av försäljningen. Bland de egna varumärkena finns ”klassiker” som Björnkläder, men också Inno (infästning) och 1832 (arbetskläder) som bägge lanserades under förra året. Varumärket 1832 får ses som en blinkning till det ”historiska arvet”, eftersom det var just det året som Grolls öppnade på Järntorget.

Förvärv inom nya sektorer
Av försäljningen står butikerna för strax under 50 procent, medan knappt 40 procent går via direktförsäljning, webb och ”på-plats-försäljning” ute hos lite större kunder. Resterande runt 13 procent av försäljningen sker i verksamheter som drivs fristående under egna varumärken. Det handlar både om butiker som tillhandahåller motsvarande eller liknande sortiment som Swedol/Tools, men också om andra typer av verksamheter som i första hand förvärvats de senaste 2-3 åren. För det är så att den renodling som uppnåddes när Alligo bildades inte är riktigt lika renodlad längre. I tillägg till Tools- och Swedol-butiker och butiker som drivs fristående under egna varumärken finns nu företag inriktade på svets, produktmedia och nu senast Svenska Batterilagret AB som är specialiserat på batterier och har ett eget nät av butiker. Svenska Batterilagret AB omsätter cirka 275 Mkr årligen. 
Enligt den senaste årsredovisningen sker förvärven av två skäl, dels för att stärka befintlig verksamhet och realisera synergier, dels för att utveckla verksamheten inom nya produkt- och teknikområden. Det är uppenbart att förvärven utanför ”kärnverksamheten” bland annat gjorts för att hålla uppe tillväxten i koncernen. Som utomstående är det svårt att förstå hur stora synergier som finns i att lägga till ovan nämnda verksamheter, även om man kanske kan tycka att finns en ganska tydlig koppling mellan svets och batterier och kärnverksamheten i Swedol/Tools. Samtidigt är det klart att en spretigare verksamhet riskerar att bli mer svårstyrd och kräva ytterligare ledningsresurser.

Swedol och Tools
Arbetskläder och personligt skydd stod för 38 procent av försäljningen 2024, medan verktyg svarade för 18 procent och förnödenheter för 13 procent. Området Industri & Svets står där Alligo började förvärva för ett par år sedan står redan för 8 procent av omsättningen, medan infästning med egna varumärket Inno som lanserades 2024 står för fem procent. Förvärven utanför kärnverksamheten i Swedol/Tools har alltså redan vuxit sig så pass stora att de tillsammans står för mellan 25 och 30 procent av omsättningen.
Kunderna består av en mix av små och medelstora företag, stora företag och offentlig sektor. I Sverige är andelen små och medelstora företag betydligt högre än i Norge och Finland och det är en av förklaringarna till att den svenska verksamheten har bättre marginaler än den norska och finska. Två stora kundkategorier är tillverkningsindustri och bygg, där framför allt bygg haft kraftig marknadsmotvind de senaste 2-3 åren.

Tittar man lite närmare på verksamheten i de olika länderna är det tydligt att den svenska verksamheten avviker positivt genom att ha högre marginaler och säljer betydligt mer egna varumärken än vad man gör i Norge och Finland. I Sverige tycks butikerna vara motorn i försäljningen, kanske för att andelen små- och medelstora kunder är högre i Sverige. I Sverige stod butikerna för 53 procent av försäljningen, medan motsvarande andel var 48 procent i Norge och bara 20 procent i Finland. I den finska verksamheten är det direktförsäljningskanalen, det vill säga ute- och innesäljare som står för merparten av försäljningen. Och det tycks inte vara bra för lönsamheten.
Efter sammanslagningen av Swedol och Tools har investeringar gjorts i nya logistikcenter i Sverige och Norge, för att öka effektivitet och förbättra kundservice. Men samtidigt har de stora investeringarna ätit en del på rörelsemarginalen.

Ökad skuldsättning
Bolagets finansiella mål är att nå en organisk tillväxt på minst fem procent. Därutöver ska även förvärv bidra med tillväxt. Lönsamhetsmålet innebär att justerad EBITA-marginal ska vara högre än tio procent, något man aldrig nått. Utöver detta ska den operativa nettoskulden inte överstiga 3 gånger justerad EBITDA och bolaget ska dela ut 30-50 procent av nettoresultatet.

2024 omsatte Alligo 9,3 mdr kr, vilket var oförändrat jämfört med året innan. Likadant såg det ut 2023 då omsättningen växt drygt en procent, men den organiska tillväxten var negativ med marginal. Så har även 2025 börjat. Försäljningen ökade visserligen med 1,6 procent nu i andra kvartalet, men den organiska tillväxten var -4,3 procent. Jag har svårt att se vad som i närtid ska få fart på tillväxten. En snar och kraftfull vändning i byggkonjunkturen känns inte sannolik och även i industrin ser det ganska tufft ut.

Den höga förvärvstakten de senaste åren har trissat upp skuldsättningen i Alligo. I slutet av juni uppgick den operativa nettolåneskulden till drygt 2,1 mdr kr, vilket är en ökning med drygt 500 mkr jämfört med årsskiftet. Parallellt med att skuldsättningen ökat har rörelseresultatet vikit ned. 2024 minskade det justerade EBITA-resultatet med 37 procent och det första halvåret i år var minskningen 12,8 procent. Helt klart är att skuldsättningsgraden börjar närma sig 3 gånger EBITDA, vilket minskar utrymmet för ytterligare förvärv.

Min prognos 
Mot den här bakgrunden räknar jag med fortsatt svag tillväxt i Alligo både för resten av 2025 och 2026. Bolaget har sjösatt ett kostnadsbesparingsprogram som totalt ska minska kostnaderna med 100 mkr, där de första effekterna ska synas under det andra halvåret 2025.

I Norge har EBITA-marginalen sjunkit ihop till 2-3 procent. Det beror enligt Alligo på den svaga norska kronan, och risken är nog stor att den effekten kommer att synas även under resten av 2025. I Finland landade EBITA-marginalen på 4,6 procent i andra kvartalet i år, vilket var den högsta marginalen sedan tredje kvartalet 2022. Även i Finland har konjunkturen varit svag, men uppenbarligen tycker Alligos ledning att det finns fler problem i verksamheten än svag generell efterfrågan. Därför sjösattes ett effektiviseringsprojekt i Finland under det fjärde kvartalet 2024 och det arbetet löper uppenbarligen på och har hittills resulterat i att man stängt tre butiker.

Det kommer kanske inte som någon överraskning när du läst så här långt, men min prognos för Alligo blir ganska försiktig. Tack vare de förvärv som redan gjorts räknar jag med en tillväxt på låga ensiffriga procenttal de kommande kvartalen och att helåret slutar på +2,2 procent. För 2026 gissar jag på en tillväxt på 3 procent och 4 procent året därpå, vilket är en bit under bolagets finansiella mål. Jag tror att marginalen bottnar ur under det här året att man landar på en EBITA-marginal på 6,0 procent i år och att den sedan förbättras successivt till 7,5 procent 2027. Även här ligger min prognos en bra bit under Alligos mål. 

I skrivande stund står Alligo i omkring 107 kr, vilket ger ett p/e-tal på en bit över 20 på historisk vinst. Jag har svårt att se någon multipelexpansion från den här nivån även om Alligo periodvis värderats ganska högt. Givet min prognos och att p/e-talet ligger kvar på dagens nivå finns det en potential i aktien på 20-30 procent på drygt ett års sikt. Men det känns kanske väl optimistiskt att tro på en värdering på p/e över 20. Dessutom finns en hel del att oroa sig för. Tuff konjunktur, utmaningar främst i Finland och hög skuldsättning gör att det inte blir något Köp på Alligo. 

Jag tror att Alligo i grunden är ett kvalitetsbolag och att man har goda möjligheter att komma tillbaka till organisk tillväxt, men då krävs en konjunkturvändning och inte minst att byggandet tar fart. Jag kommer att fortsätta bevaka bolaget och kan vara beredd att trycka på Köp om utvecklingen blir bättre än jag skissat. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Går dina pensionspengar till dina barn om du plötsligt dör?

Maxa eller sejfa - välj rätt utbetalningstid för din pension

Stor potential i Bulten - men det finns frågeteecken