Var det vi pensionssparare som sänkte kronan?
Var det du och andra pensionssparare som bidrog till att sänka den svenska kronan år efter år? Och är det tack vare er (och Trump) som kronan nu studsat tillbaka?
Enligt statistik från Fondbolagens förening nettosparade svenska folket 140 mdr kr i aktiefonder under 2024. Nettosparandet i globala fonder uppgick till 134 mdr kr och ytterligare 18 mdr kr netto gick till Nordamerikafonder. Det betyder att övriga fondkategorier hade nettoutflöden under året. I de här siffrorna ingår premiepensionssparandet.
Ekonomerna har i flera år haft svårt att förklara varför den svenska kronan varit så svag och tappat så mycket i värde mot dollar och euro. Man brukar säga att långsiktigt är det hur ett lands ekonomi utvecklas som styr valutakursen, men kortsiktigt är det flöden som avgör. Med det menas att när stora belopp flödar ut ur landet då sjunker valutakursen. Och omvänt. Så om vi i Sverige använder en väldigt stor del av våra kronor för att köpa saker utomlands så försvagas kronan, medan kronan stärks om någon utomlands använder sin valuta för att köpa tillgångar i svenska kronor.
Även om flödena till global- och Nordamerikafonder accelererade under 2024 så är det här mönstret inget nytt. Tvärtom har väldigt många svenskar uppenbarligen följt de allt mer unisona råden om att lägga hela eller åtminstone en stor del av sitt sparande i globala indexfonder. Fonder som i sin tur placerar 70-75 procent i Nordamerika.
Hälften i globalfonder
Det syns också när man studerar hur fondförmögenheten fördelar sig på olika fondkategorier. Vid årsskiftet hade svenska folket snudd på 5.700 mdr kr i aktiefonder. Av detta fanns nästan 2.900 mdr kr i globalfonder.
I december 2024 sattes 54 mdr kr in på våra premiepensionskonton. Till det kom drygt sex mdr kr som betalades in på premiepensionskontona i maj då de rabatter som fondbolagen ger fördelades. Av detta gick uppskattningsvis runt 50 procent till ickeväljar-alternativet som förvaltas av Sjunde AP-fonden. I sin Såfa Aktiefond går cirka 97-98 procent av kapitalet till utländska aktier. Det betyder att Sjunde AP-fonden bidrog med så där 30 mdr kr i valutautflöde förra året. Och inte heller här är detta ett nytt fenomen, utan ungefär så här har det sett ut i åtskilliga år.
Totalt innebär därmed vårt gemensamma fond- och pensionssparande att 190 mdr kr flödade ut ur Sverige förra året. Det är svårt att tro något annat än att detta försvagat den svenska kronan.
Men nu har det ju vänt för kronan och vad kan det bero på? Min gissning är att en viktig förklaring är att fond- och pensionssparandet vänt. Många svenskar har blivit oroliga och kanske förbannade på vad som händer i USA under Trump och har därför flyttat både nysparande och en del av sitt befintliga sparande från global- och USA-fonder. En del av detta har förmodligen letat sig hem till svenska tillgångar.
Stämmer min teori kan man konstatera att det svenska folket – och kanske i synnerhet de som ger råd om och förvaltar svenska folkets pengar – bidragit till att först sänka den svenska kronan och sedan förstärka valutan. Någon statistik som stödjer den teorin finns inte ännu eftersom Fondbolagens Förening för närvarande inte kan ta fram statistik över fondsparandet per sparkategori, men förr eller senare får vi nog data som stödjer eller sänker min teori.
Placera mer i Sverige
Är det då klokt att placera en väldigt stor andel av sitt sparande i globala fonder i allmänhet och globala indexfonder i synnerhet? För den som jobbar som rådgivare finns det mycket som talar för att det är just det rådet man ska ge. Det handlar om riskminimering för rådgivarens del. Visst, avkastningen blir förstås medelmåttig, men det blir ingen katastrof och avgiften är låg så länge det är en indexfond det handlar om.
Svenska aktier har historiskt givit bättre avkastning än det globala snittet. Jag tror dessutom att svenska förvaltare har mycket bättre förutsättningar att hitta bra bolag i Sverige och därmed slå index, än att lyckas med samma sak i Sydkorea eller Latinamerika. För det tredje, om inte vi som bor i det här landet tycker att det är värt att investera lite mer i svenska bolag än i bolag långt bort-i-stan, vem ska då tycka det?
Själv har jag alltid haft allt, eller nästan allt, mitt sparande i Sverige. Inte av nationalistiska skäl. Bara för att jag tycker att det är mycket enklare att ha koll på vad som händer. Dessutom har det gått bra. Mitt råd till alla som frågar mig är därför att ha åtminstone hälften av sitt sparande i svenska aktier. Att lägga hälften av det svenska sparande i en eller två småbolagsfonder och den andra hälften i en eller två aktivt förvaltade Sverigefonder är mitt standardråd. Resten kan du ha i en globalfond eller något annat, även om jag inte har det.
Kommentarer
Skicka en kommentar