Har du och din familj den trygghet ni behöver?

Har du obegränsat med pengar är frågor om ekonomisk trygghet helt ointressanta. Vad som än händer kommer din ekonomi att klara det. De obegränsade tillgångar du förfogar över räcker till allt. Men de allra flesta av oss har inte obegränsat med pengar. De pengar vi tjänar ska räcka till många saker och för att få det att ”gå ihop” handlar det om att väga olika intressen mot varandra. Men vad är viktigast? 



Är det viktigare att kunna åka på en ordentlig solsemester än att mamma i familjen kan spara lite extra till sin pension?

Ska en ny bil gå före att teckna försäkringar som ökar familjens trygghet om någon av familjeförsörjarna avlider?

Satsar du hellre på en större bostad för familjen än en barnförsäkring som gör att det finns pengar för familjen att klara de extra kostnader som blir konsekvensen om ett av barnen blir handikappat?


Tänk efter en sekund. Är det lätt eller svårt att göra valen ovan? Jag tror att det är omöjligt. Ingen kan ge självklara svar på sådana här frågor. Ändå gör vi valen hela tiden. Nästan alltid utan att reflektera över att en sak man vill göra innebär att man måste avstå något annat. 

Det kan verka självklart att det mest ansvarsfulla är att i alla lägen prioritera försäkringar och sparande för att säkerställa familjens ekonomiska trygghet. Men så är det förstås inte. För om för mycket av pengarna går till sparande och försäkringar tvingas du avstå från en massa saker som också är viktiga som ett bra boende eller en skön semester. Låt oss genast slå fast att det inte finns något facit på den här typen av frågor. Man får helt enkelt väga för och emot och göra så gott man kan och hoppas att man prioriterar på ett sätt som kommer att fungera hyggligt genom livet.


Tryggheten genom livet

Men det är viktigt att komma ihåg att behovet av ekonomisk trygghet varierar mellan olika perioder i livet. Det beror på att din ekonomi och ditt ekonomiska ansvar förändras. När du var barn var det dina föräldrar som gjorde de svåra prioriteringarna mellan ekonomisk trygghet på lite längre sikt och ett bra liv under resans gång. När du är vuxen är det du som har ansvaret. 

Det är uppenbart att behoven förändras under livets gång och då måste förstås också skyddet göra det. För den om är ung och ensamstående behövs antagligen inga livförsäkringar, medan det kan vara absolut nödvändigt för den som precis har köpt hus och fått barn.


Vissa perioder är det förmodligen smartast att prioritera ”katastrofskyddet”, medan du får avstå det långsiktiga sparandet för att dina pengar inte räcker till det. Under andra perioder har du kanske utrymme att bygga upp ett eget sparande som kan bidra till din och din familjs ekonomiska trygghet på både kort och lång sikt. 


Ditt behov av ekonomisk trygghet hänger ihop med hur din familjesituation ser ut, vilka inkomster du har, hur gammal du är och hur du bor. Här är några frågor som kan hjälpa dig att få en uppfattning om ditt behov av ekonomisk trygghet:

1.   Vad händer då med din och familjens ekonomi om du blir långvarigt sjuk och inte kan jobba och tjäna pengar?

2.   Kan din familj bo kvar i er bostad om du skulle dö och inte längre kan bidra till familjens försörjning?

3.   Hur mycket kommer du att ha att leva av när du blir pensionär?


I försäkringsbranschen brukar man prata om det här som tre risker som man behöver gardera sig mot; långvarig sjukdom, kort liv och långt liv. Ja, det är nog bara försäkringsnördar som kan betrakta ett långt liv som en risk. Normala människor ser det nog i första hand som en möjlighet. Men om du tar med i beräkningen att du ska ha något att leva av när du inte längre jobbar och har din vanliga lön, så kanske det där med risk ändå blir begripligt. Det handlar helt enkelt om att du kanske inte har råd att bo kvar där du bor, inte har råd att göra de saker och leva på det sätt som du vant dig vid och gillar.


Hur ska du då gardera dig mot riskerna med kort liv, långt liv och långvarig sjukdom? Ja, det finns tyvärr ingen lösning som passar alla. Vi är olika och vi tänker och prioriterar olika. Vissa kan leva med risker som är oacceptabla för andra, och en del tänker mer på framtiden och andra fokuserar på nutiden. Förmodligen är det så enkelt som att en del av oss behöver ha fixat mer trygghetslösningar för att det ska kännas bra, medan andra kan leva med mindre trygghet. 


Kom ihåg att det ena inte behöver vara bättre än det andra. Ingen vet vad som kommer att hända i framtiden och bara du vet hur du vill fördela de pengar du har på att finansiera livet du lever just nu och på att gardera dig mot saker som kan hända på kort och lång sikt. I två kommande artiklar kommer jag att beskriva hur trygghetsbehovet kan se ut i några olika livssituationer. Är du intresserad? Mejla mig på matsgwester@gmail.com så ser jag till att du får veta när jag publicerar nästa. 

 

 

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Går dina pensionspengar till dina barn om du plötsligt dör?

Häng med Kabe ut i Europa

Mitt Sätt 2: Så här väljer jag bolag