Bättre marginaler och organisk tillväxt för Svedbergs
Badrumstillverkaren Svedbergs fortsätter att göra det riktigt bra. Försäljningen växte fem procent organiskt under andra kvartalet, men starkare svensk krona gjorde att den totala omsättningsökningen stannade på 1,4 procent. Rörelsemarginalen (EBIT) förbättrades med drygt en procentenhet till 14 procent.
- Vi ökade försäljningen i Sverige, Storbritannien och Nederländerna och dessa tre marknader står för 86 procent av vår omsättning, säger vd Per-Arne Andersson. Alla våra segment utom Cassøe växte organiskt under kvartalet.
Segment Svedbergs, det vill säga de produkter som säljs under varumärket Svedbergs, har haft några väldigt jobbiga år. Jämfört med andra kvartalet 2022 har omsättningen sjunkit från 153 till 103 mkr och EBITA-resultatet har sjunkit från 27 till knappt fyra mkr. Under andra kvartalet ökade dock omsättningen något och kanske betyder det att botten är nådd. Men någon snabb vändning i efterfrågan ser inte Svedbergs. CFO Ann-Sofie Davidsson sa att ”vändningen dröjer ytterligare några kvartal”. Det betyder rimligen att man inte kan se några tecken på en vändning, men hoppas att den ska komma i början av nästa år.
Det är klart att en mer normaliserad efterfrågan i Sverige skulle bidra både till ökad försäljning och vinst för Svedbergs. Under rapportpresentationen sa Per-Arne Andersson att segment Svedbergs ska nå tio procents EBITA-marginal under det fjärde kvartalet. Det är i så fall ett rejält kliv i rätt riktning, för marginalen var blygsamma 3,6 procent det senaste kvartalet.
Enligt vd Per-Arne Andersson har bolaget genomfört ”framgångsrika prisjusteringar”, vilket väl får tolkas som prishöjningar. Brittiska Roper Rhodes (med huvudkontor i Bath!) står för 52 procent av försäljningen och 65 procent av EBITA-resultatet i Svedbergs. Roper Rhodes fortsätter att göra bra ifrån sig på en marknad som också är tuff. Omsättningen ökade 3,5 procent i kvartalet med en EBITA-marginal på 18,5 procent. Starkt.
Resultatet kom in enligt mina förväntningar, medan omsättningen tog lite mer stryk av den starka svenska kronan än jag räknat med. Valutamotvinden påverkade försäljningen negativt med 3,5 procent och den motvinden lär fortsätta resten året och därför skruvar jag ned min prognos för det. Därmed räknar jag med en tillväxt på 2,5-3 procent för resten av året och att det sedan blir lite bättre 2026 och 2027.
Rapporten togs väl emot av börsen som skickade upp kursen ett par procentenheter och aktien är därmed upp 35 procent i år. P/e-talet ligger på drygt 16 på historisk vinst, vilket känns ganska rimligt för ett bolag som Svedbergs. Skulle omsättningen från och med nästa år nå bolagets mål om minst tio procents tillväxt så finns potential i aktien, men det är inget jag vågar räkna med.
Ett nytt framgångsrikt förvärv, gärna på en nya geografisk marknad, skulle kunna sätta fart på kursen. Nettoskulden ligger på 1,5 gånger EBITDA och det kan nog ge utrymme för ett hyggligt stort förvärv, utan behov av någon nyemission. Per-Arne Andersson har varit tydlig med att planen är att Svedbergs ska delta i konsolideringen av marknaden ”i norra Europa”. Sedan gäller det förstås att ett eventuellt nytt förvärv blir lika lyckat som de man gjort i Storbritannien och Nederländerna, vilket är långt ifrån självklart. Jag äger en mindre post i Svedbergs, men avvaktar signaler om starkare marknad innan jag köper mer.
Kommentarer
Skicka en kommentar