Hur mycket risk tål man med fem år kvar till pension?
Jag fick ett mejl med frågor från en läsare som heter Fredrik. Han har 5-6 år kvar till pension och undrar hur han ska tänka när det gäller att minska risken i sitt pensionssparande inför pensioneringen. Här är hans fråga och mitt svar.
Tjena Mats!
Kul att du börjat köra lite eget kring pensionsområdet. Jag lägger inte jättemycket tid på att planera inför pensionen. Men vill ändå känna att jag har en plan och gör medvetna val i tid. Lite kul är det också.
Vore intressant att höra dina råd kring mina frågeställningar nedan.
Den primära frågan är hur jag ska tänka kring att "säkra" min tjänstepension. Känns lite svajigt att ha så mycket i globala indexfonder i dessa tider, även om det var väldigt bra 2024.
Så här ser min tjänstepension ut:
Från gamla anställningar
o ITP2 från gamla anställningar: 1,6 mkr
o ITPK som finns i AMF Trad: 0,4 mkr
o ITP1 Fribrev och den tjp jag har nu finns i fond: 3,8 mkr
Som jag ser det har jag därmed ”säkrat” 2,0 mkr och har 3,8 mkr i fonder som innebär risker. Av de 3,8 mkr finns 1 mkr i ett fribrev i fondförsäkring hos SEB. Det har höga avgifter och jag planerar att flytta det, eventuellt till en traditionell försäkring för att så att säga ”säkra” hem den också.
Jag räknar med att jobba 5-6 år till. Hur ser du på det här att ”säkra” pensionen för min del? Jag hoppas att jag ska få ut tjänstepension i 20 år eller mer och det är viktigt att få avkastning på kapitalet även då. Jag löneväxlar 1.500 kr i dag. Tycker du att jag ska öka på det. Jag har kvar återbetalningsskydd även om mina barn är 24 och 21 år, men de är inte etablerade på arbetsmarknaden än. När de är det kan det kanske vara dags att ta bort återbetalningsskyddet.
Jag har en mycket stor del av de pengar som finns i fonder i globala indexfonder. Tycker du att jag ska fortsätta med det?
Hur tänker du? Väldigt tacksam för all form av input.
Med vänlig hälsning
Fredrik
Hej Fredrik!
Kul att du hör av dig med dina pensionsfunderingar. Nu har jag kollat på dina olika tjänstepensioner och här kommer mina tankar.
Jag gjorde en lite annan uppdelning än du. Så här:
Förmånsbestämd pension
ITP2 1,6
Anledningen till att jag placerar de här ”för sig” är att de funkar på ett annat sätt än resten av din pension. Pensionsbeloppet är till exempel inte beroende av avkastning i någon förvaltning eller så, utan ger dig en procentsats av din lön i pension. Man kan naturligtvis kalla dem ”säkra” som du gör, men för mig blir det tydligare att sätta dem i en egen kategori.
Sedan kommer de premiebestämda lösningarna där du kan påverka förvaltning genom olika val:
ITPK 0,4 Placerat hos AMF – Ungefärlig aktieandel 50% = 0,2 mkr
ITP 1 3,8 Fribrev + premiedragande i fondförsäkring Aktieandel 100% (?) = 3,8 mkr
Jag vet ju inte säkert om du enbart har aktiefonder i den del som du har i BTP 1, men jag har antagit det. Om jag räknat rätt så har du med det här upplägget 69 procent i aktier av totalt pensionskapital och 95 procent av det du kan påverka förvaltningen för. Och så skriver du att du planerar att gå i pension 2030, dvs att du ska jobba 5-6 år till.
Jag tycker att den aktieandel som du har (69 procent) är ganska lagom med tanke på pension 2030. Men håll koll på hur börsutvecklingen påverkar fördelningen de närmaste åren. Går börsen upp kan aktieandelen dra i väg och jag tycker inte att du ska komma över 75 procent i aktier. Tänk också på att den premiedragande försäkringen går till aktiefonder så det kommer också att öka aktieandelen allt annat lika. Jag antar att du tänker ta ut en stor del av din pension under många år och då är det viktigt att du har en ganska stor del av pensionskapitalet i aktiefonder även efter pensionstiden. Jag tycker att en lagom fördelning vid pensionering kan vara 60-65 procent aktier och 35-40 procent i räntefonder. Sedan kan du sakta men säkert minska aktieandelen så att du har låt säga 35-40 procent i aktier när du är så där 75 år och den fördelningen kan du behålla därefter.
När det gäller det ”dyra” fribrevet tycker jag att du absolut ska flytta det. Det finns flera försäkringsbolag som erbjuder noll i försäkringsavgift och det finns ingen anledning att betala mer än så. Enligt mitt resonemang ovan tycker jag inte att du ska flytta till en traditionell försäkring utan till fond och ha kvar möjligheten att ha även den miljonen i aktiefonder.
Du skriver att du har en väldigt stor del i globala indexfonder. Själv har jag aldrig ägt en global indexfond och kommer sannolikt aldrig att göra det heller. För även om genomsnittet för aktivt förvaltade fonder inte brukar slå index så finns det enskilda förvaltare som gör det och verkar lyckas med det under långa tidsperioder, så jag försöker hitta dessa förvaltare. Det betyder inte att globala indexfonder är ett dåligt alternativ, men just nu består en global indexfond av väldigt mycket amerikanska aktier och det kanske inte ger den riskspridning som man först kan tro. Så jag tycker att du ska byta ut en del global indexfond mot fonder som placerar i Sverige och gärna i svenska småbolag. Själv har jag Cliens Småbolagsfond, Kavaljer Quality Focus och Spiltan Småbolagsfond, men det finns säkert andra alternativ som också är bra.
Jag tycker att du resonerar klokt när det gäller återbetalningsskydd. Jag tänker på samma sätt.
När det gäller frågan om du ska löneväxla mer så är det svårt att svara på utan att veta hur din pension ser ut att bli i förhållande till din lön. Generellt kan det kanske vara en bra idé, särskilt om du betalar statlig skatt i dag, men förmodligen inte kommer att göra det när du gått i pension. Är det inte så kan du nog lika gärna spara pengarna på något annat sätt, till exempel i en ISK.
Hoppas att du har någon nytta av mina reflektioner.
Lycka till med pensionen!
Mats W
Gick i pension vid 61, avtal till 65. Pension sen , under tiden jag jobbade max löneväxling sista 6-8 åren, då skatt 58%, (lägre skattenivåer än i dag).Tjm- Pension på 20år. Bara fonder, behåller full risk. Hedgen, är ett aktivt tränings liv. 😍🧜🏼♂️🙋♂️💰
SvaraRaderaGick i pension vid 61, avtal till 65. Pension sen , under tiden jag jobbade max löneväxling sista 6-8 åren, då skatt 58%, (lägre skattenivåer än i dag).Tjm- Pension på 20år. Bara fonder, behåller full risk. Hedgen, är ett aktivt tränings liv. 😍🧜🏼♂️🙋♂️💰
SvaraRadera