Svedbergs i Dalstorp vill erövra Europa

Badrumstillverkaren har kämpat i hård marknadsmotvind de senaste 2-3 åren. Iskall byggkonjunktur och hushåll som sett räntekostnader skena i väg. Men trots det har aktien gått riktigt bra, bara i år är den upp över 20 procent. Vad är hemligheten? Och är det läge att haka på?


Svedbergs grundades 1920 i Dalstorp som ligger i Tranemo kommun i Västergötland. Från början och under ganska lång tid var verksamheten bleckslageri, men 1962 tillverkade man sitt första badrumsskåp och i dag är det badrum som gäller för nästan hela slanten. Sortimentet breddades under 1980-talet till möbler och utrustning för badrum och i dag ingår det mesta som behövs i ett badrum i det produktutbud som bolaget marknadsför i Sverige. 


Svedbergs börsnoterades 1997 och finns i dag på Stockholmsbörsen Small Cap-lista. Vd är Per-Arne Andersson och det har han varit sedan början av 2019. Svedbergs omsatte närmare 2,2 mdr kr 2024 och rörelseresultatet uppgick till 296 mkr. Börsvärdet ligger kring 2,5 mdr kr nu när aktiekursen är runt femtiolappen. Största ägare är Stena Adactum med runt 43 procent av både kapital och röster. 


Länge tillverkade och sålde Svedbergs sina produkter i huvudsak i Sverige. I dag finns man på flera marknader i norra Europa och 80 procent av försäljningen kommer från utlandet. Bakom förflyttningen ligger tre förvärv av företag med bas i Danmark, Storbritannien respektive Nederländerna. Rejäl geografisk breddning med andra ord, vilket innebär att Svedbergs inte längre är lika beroende som tidigare av vad som händer med efterfrågan i Sverige. 


Svag efterfrågan

Men de senaste åren har efterfrågan på Svedbergs produkter varit svag på samtliga marknader där bolaget nu är verksamt och det ser inte ut att finnas någon snabb och kraftig vändning uppåt i sikte. Hushållen håller i pengarna och badrumsrenoveringar står nog inte högst upp när prioritering ska göras i hushållsekonomin. Trots marknadsmotvind så växer omsättningen i Storbritannien, men i Sverige och resten av Norden har utvecklingen varit riktigt usel de senaste åren. Varumärkesbolaget Svedbergs, det vill säga det ursprungliga Svedbergs, har tappat över 30 procent av försäljningen från 2022 till 2024. Samtidigt har EBITA-marginalen gått från 17 till fyra procent.  Det mycket låga svenska bostadsbyggandet har också påverkat Svedbergs negativt. I mitten av mars kom besked om att man byter VD för Svedbergs i Dalstorp. Ny vd blir Martina Axell som senast var vd för Granngården. Hon efterträder Thomas Elvlin. Av det här kan man kanske dra slutsatsen att Per-Arne Andersson och styrelsen inte varit helt nöjda med hur varumärkesbolaget Svedbergs har tagit sig an utmaningarna.


Finansiella mål

Svedbergs finansiella mål är att växa med tio procent per år och tillväxten ska ske både organiskt och via förvärv. EBITA-marginalen ska överstiga 15 procent och bolaget ska dela ut 50 procent av vinsten efter skatt. Och det är tack vare förvärvs som Svedbergs hållit uppe tillväxten. I dag har bolaget avsevärt mer än halva försäljningen utanför Sverige. Förvärvsresan började 2016 med köpet av svenska Macro Design som grundades i Laholm 1985. Macro Design startade som ”duschspecialist”, men är i dag snarast en helhetsleverantör av badrumsinredning. Omsättningen uppgick 2024 till nästan 45 mkr och försäljningen sker främst i Sverige och Norge. 


Men det var först under 2019 som det blev tydligt att bolaget var på väg att anamma en ny strategi som innebar ökat fokus på förvärv som ett medel för att uppnå tillväxt. Året därpå förvärvades danska Cassøe som grundades 1997 och inledningsvis sålde blandare för badrum och kök. I dag har Cassøe ett betydligt bredare sortiment, men fortfarande både för kök och badrum. Inriktningen beskrivs som innovativa kvalitetsprodukter och försäljningen uppgick 2024 till 86,5 mkr, vilket motsvarar fyra procent av Svedbergs totala försäljning. Försäljningen sker nästan uteslutande i Danmark. Det kan dock vara värt att notera att Cassøe minskat sin försäljning fyra år i rad, det vill säga ända sedan köpet. Marginalen är dock stark, runt 20 procent, men även den har backat något de senaste åren.


Storköp i Storbritannien

I slutet av 2021 köptes så Roper Rhodes som är ett brittiskt företag som grundades 1979. Inriktningen var inledningsvis enbart badrumstillbehör, men i dag är sortimentet brett. Största produktkategorier är badrumsmöbler och sanitetsartiklar och huvudkontoret ligger i Bath, vilket ju onekligen är passande. Det här var också ett förvärv av en helt annan storleksordning än Svedbergs tidigare givit sig på, eftersom koncernens omsättning mer än fördubblades vid köpet. Och hittills framstår köpet av Roper Rhodes som rena fullträffen. Trots en generellt svag brittisk marknad har försäljningen ökat med 7-8 procent per år och uppgick förra året till 1.138 mkr eller 52 procent av Svedbergs totala försäljning. Tre varumärken finns i bolaget, förutom Roper Rhodes också Tavistock och R2 och försäljning sker i Storbritannien och på Irland.


Svedbergs betalade 82 miljoner pund eller en dryg miljard i samband med förvärvet och därtill en tilläggsköpeskilling på maximalt 14 miljoner pund beroende på bolagets utveckling fram till och med 2024. Av den senaste kvartalsrapporten framgår att tilläggsköpeskillingen beräknas bli totalt 197,7 mkr. Det kan dock vara bra att komma ihåg att den extra morot i form av tilläggsköpeskillingar från och med i år är borta. Det är förstås svårt att veta om, och i så fall hur, det kommer att påverka den framtida utvecklingen, men det är i alla fall något att hålla koll på framåt.


Nederländskt köp

Ytterligare ett större förvärv gjordes i slutet av 2023 då nederländska Thebalux köptes för drygt 50 miljoner euro i fast köpeskilling, med möjliga tilläggsköpeskillingar på sammanlagt maximal 2,7 miljoner euro. Hur mycket det blir beror på prestationen under åren 2023-2025 och tilläggsköpeskillingen betalas ut i början av 2026. Thebalux grundandes 1996 och säljer sina produkter under två varumärken, Thebalux och Primabad, som bägge beskrivs som premiumvarumärken. I sortimentet ingår bland annat badrumsmöbler, tvättställ, speglar, blandare och belysning. Försäljning sker främst i Nederländerna, även om viss försäljning också sker i Belgien, Luxemburg och Tyskland. Under 2024 omsatte Thebalux 400 mkr, vilket motsvarar 18 procent av totalen. EBITA-marginalen landade på över 22 procent, vilket är högst av de fem varumärkesbolag som utgör Svedbergs. Det är svårt att sätta ett slutbetyg på förvärvet av Thebalux, men det är svårt att hävda något annat än att det börjat riktigt bra.


Två företrädesemissioner, en 2022 och en 2024, har genomförts för att finansiera förvärven av Roper Rhodes och Thebalux. Nettoskulden uppgick i slutet av 2024 till 740 mkr, vilket motsvarar 2,5 gånger rörelseresultatet. Bolaget skriver att man har en finansiell ställning som ”möjliggör investeringar i befintliga verksamheter och i strategiska förvärv”. Jag tycker ändå att det är rimligt att anta ytterligare större förvärv, åtminstone i någorlunda närtid, kommer att innebära att man tar in ytterligare pengar från aktieägarna.


Smaken varierar

Marknaden för badrumsinredning är väldigt fragmenterad i Europa. En förklaring till det är att det som är ett snyggt och funktionellt badrum i Sverige, kanske inte alls faller en engelsman, nederländare eller spanjor på läppen. Så det finns en rationell förklaring till varför det finns många mindre leverantörer som har stora lokala marknadsandelar. 


Svedbergs ambition är att vara med och konsolidera den europeiska marknaden för badrumsprodukter och det är i det perspektivet man ska se de förhållandevis stora förvärven i Storbritannien och Nederländerna. Strategin är dock inte alls att försöka övertyga resten av Europa om att svenska badrum är något som borde passa alla. Tvärtom låter man de lokala entreprenörerna fortsätta designa och producera produkter som ska passa den lokala marknaden. Det förefaller klokt. Svedbergs kallar det här sättet att förhålla sig till förvärvade bolag för ”samarbete utan sammanblandning”. Synergierna ska hittas inom områden som inköp, digitalisering och hållbarhet. 


Ingen snabb vändning i sikte

På börsen har Svedbergs gått riktigt starkt det senaste året och bara i år är kursen upp över 20 procent. Orsaken är främst den starka utvecklingen i Storbritannien, men också förmodligen också förhoppningar på Thebalux och Nederländerna. Det är lätt att imponeras av kraftiga lyft i försäljning, men det gäller att komma ihåg att det beror på de förvärv som bolaget har gjort. Faktum är faktiskt att försäljningen per aktie är lägre i dag än den var 2021. 


Bolaget verkar på en marknad med stark motvind, främst i Sverige och Norden. Det finns inte heller några tecken på en snabb och kraftfull vändning. I den senaste kvartalsrapporten skriver Per-Arne Andersson om ”en förväntad gradvis förbättrad marknad, trots ett osäkert geopolitiskt läge.” Personligen tror jag att hushållen inte blivit villigare att öppna på plånböckerna efter den turbulenta starten på året. Allt fler talar om att Riksbankens nästa ränteändring blir en höjning, så det går inte att utesluta att konsumentbolag som Svedbergs kommer att ha det kämpigt ett bra tag till. 


Min prognos

Jag räknar med att omsättningen ökar 4,5 procent i år och sex procent 2026, vilket ligger ungefär i linje med snittförväntningarna på Pinpoint. I min prognos räknar jag med en EBITA-marginal på 14 procent i år och en bit över 15 nästa år. Givet de här antagandena finns det en liten uppgångspotential från dagens kurs på 50 kr, men den är så liten att jag inte kan sätta annat än avvakta på aktien.


Samtidigt finns det mycket att gilla med Svedbergs. Bolaget verkar ha koll på kostnaderna och det är imponerande att varumärkesbolaget Svedbergs klarat av att redovisa positivt EBITA-resultat varje kvartal under en period när försäljningen fallit 30 procent. Köpen av Roper Rhodes och Thebalux har varit lyckade så här långt och det har givit Svedbergs en bredare geografisk spridning. Jag gillar också idén med att vara med och konsolidera en marknad med många nationella aktörer och att man låter de förvärvade bolagen drivas vidare under egna varumärken och med egen design och tillverkning. Det kan säkert komma ytterligare förvärv framöver och ett sådant kan nog sätta fart på aktien. I en buy-and-hold-strategi kan Svedbergs absolut vara en kandidat, men jag avvaktar alltså ett tag till.

 

 

 

 

Kommentarer

  1. Trevlig läsning, uppskattas!

    Tycker det finns många likheter i hur t.ex Green Landscaping eller installationsbolagen fungerar och hur även badrumsbranschen kan tolkas. Genom att det finns fördelaktig lokal förankring, på olika sätt (geografisk närvaro som arbetskraft eller maskiner, preferenser i estetik) , så blir det en ganska kraftfull affärsmodell att förvärva, förvalta och utveckla utan att sammanblanda (behålla en decentraliserad modell) på fragmenterade marknader. Ser vi till flera andra bolag med samma modell bör det finnas stor potential på lång sikt för Svedbergs till relativt låg risk. Blir spännande att följa!

    Nu rabblar jag väl mest fakta men ville mest ge mina tankar på dina insiktsgivande ord.

    Allt gott!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Går dina pensionspengar till dina barn om du plötsligt dör?

Maxa eller sejfa - välj rätt utbetalningstid för din pension

Stor potential i Bulten - men det finns frågeteecken