Bankernas bolånemarginal växer – så håller du emot
Nu höjer bankerna marginalen på våra bolån. Men det finns några enkla knep för att få ned boräntan som du kan använda när du pratar med banken. Och är du inte nöjd med den boränta du får så byt bank.
Bankerna höjer marginalerna på bolån, konstaterar Finansinspektionen, FI, i ett pressmeddelande i dag. Förklaringen är att inlåningsräntor och räntan på de obligationer som bankerna ger ut för att finansiera bolån sjunker direkt, medan bankerna låter bolåneräntorna sjunka i makligare takt och kanske inte lika mycket.
FI konstaterar att bankerna bruttomarginal på bolån var 0,78 procentenheter i månadsskiftet september-oktober. Tre månader tidigare var marginalen 0,64 procentenheter. FI uppmanar alla bolånetagare att spela ut olika långivare mot varandra för att pressa ned räntan.
Enligt SCB:s finansmarknadsstatistik var den genomsnittliga rörliga bolåneräntan för nya avtal 4,19 procent vid slutet av det tredje kvartalet. Det är en minskning från föregående kvartal då genomsnittsräntan var 4,51 procent.
Tittar vi i backspegeln är dagens bolånemarginaler dock inte särskilt höga. Under perioden 2012-2022 låg marginalen stadigt över 1,2 procentenheter så det finns risk för att bankerna vill försöka ta sig tillbaka till den nivån. Och ju mindre aktiva och krävande vi bolånekunder desto större är risken att bankerna lyckas med det.
Här är två tips om hur du kan försöka pressa banken att ge dig en lägre boränta.
· Kolla in vilken ränta du kan få hos aktörer som SBAB och Skandia utan att behöva förhandla. Det är liksom prutat och klart. När jag går in via Hemnet ser jag direkt att Skandia erbjuder 3,42 procent i tremånadersränta och en tiondel lägre om jag har tjänstepension hos dem. Hos SBAB blir erbjudandet 3,37 procent. Det är säkert möjligt att komma ner till ännu lägre ränta hos någon av storbankerna, men det kan vara bra att spela ut de här två exemplen när du pratar med din bank.
·
Begär ett digitalt amorteringsunderlag från banken. Det är en tydlig signal till gamla banken att du är beredd att byta bank för att få lägre boränta. Sedan den 1 september gäller nya regler som säger att banken ska lämna amorteringsunderlag digitalt och att det ska ske utan dröjsmål.
Kommentarer
Skicka en kommentar