Allt annat än noll är för mycket


I förra veckan presenterades flyttstatistik för livförsäkringsmarknaden. Under andra kvartalet flyttades över 92 mdr kr, vilket är rekord. Det finns flera drivkrafter bakom flyttkarusellen, men en av de viktigaste är att väldigt många betalar alldeles för höga avgifter på gamla pensionsförsäkringar. Helt i onödan. Är du en av dem? I så fall ska du sikta på att få ned avgiften till noll. Allt annat är för mycket. Och du kan till och med få bättre villkor än så.


Flyttaktiviteten fortsätter att öka på en marknad där det fram till 2007 inte ens fanns flytträtt. Hur missnöjd man än var fanns ingen möjlighet att ta pengarna och flytta till ett bättre alternativ. Hur obegripligt det än kan låta. Men nu är nästan alla pensionsförsäkringar flyttbara, så det är hög tid att shoppa runt och se till att du inte betalar onödigt mycket i avgifter. 


En förklaring till flyttrekordet i andra kvartalet är den senaste ITP-upphandlingen där några bolag åkte ut och nya kom in. Och det är klart att de nya bolagen drar igång säljmaskineriet och jagar nya kunder. Ur ett kundperspektiv är det kanske inte så mycket att säga om det. Kunderna flyttar från ett alternativ med låg avgift till ett annat med låg avgift. Om det också resulterar i högre pension är förstås mer osäkert, eftersom där kommer avkastningen att få mycket större betydelse än några hundradels procentenheter i avgiftsskillnad. Och om den framtida avkastningen i olika alternativ är det svårt att säga något bestämt. Så har du bara tjänstepension enligt kollektivavtal i privat sektor eller jobbar i kommun eller region har du redan en låg avgift. Så resten av det här inlägget gäller inte dig.


Kolla in gamla pensionsförsäkringar

Men har du försäkringar där det inte längre betalas in pengar och placeringarna görs i fonder kan du ha pengar att spara. Det kan handla om en privat pensionsförsäkring. Möjligen att pensionsspara privat med avdragsrätt försvann 2016, så där sker förhoppningsvis inte längre några insättningar utan försäkringen är lagd i fribrev, som det kallas. Det kan också handla om en tjänstepensionsförsäkring från en gammal arbetsgivare som inte hade kollektivavtal.

Många sådana här gamla pensionsförsäkringar tecknades när det var standard med en försäkringsavgift på 0,65 eller till och med 0,75 procent. Ibland tillkommer också en fast avgift på några hundralappar. Försäkringsavgiften är den avgift du betalar utöver förvaltningsavgiften i de fonder du väljer. I dag finns gott om bolag som lockar med noll procent i försäkringsavgift för kunder som flyttar in försäkringar som ligger i fribrev. Och utöver noll i försäkringsavgift finns kanske möjlighet att få en bonus på någon procent på det kapital du flyttar eller så kan det handla om rabatt på fondavgifterna. Bättre än noll, med andra ord.

Så har du en eller flera pensionsförsäkringar så är det hög tid att kolla vilka avgifter du betalar. Ligger avgiften över nollan kan du kontakta bolaget och fråga om de kan erbjuda något bättre. Kan de inte det, kontaktar du några andra bolag. Enklast är att kolla runt på nätet. Googla på ”Samla min pension hos oss” eller liknande så ser du vad som erbjuds. Jag tror inte att du behöver söka särskilt länge innan du får napp.

Det kan dock vara värt att uppmärksamma att storbankerna också gärna tar emot pensionskapital. Här är det dock sällan villkoren på pensionsförsäkringarna som är lockbetet, utan kanske lägre boränta eller liknande. Så vänder du dig till en storbank gäller det att titta på helheten i det erbjudande du får. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Går dina pensionspengar till dina barn om du plötsligt dör?

Stor potential i Bulten - men det finns frågeteecken

Mitt Sätt 3: Äg inte för många bolag